Boligprisene i Norge steg med 0,8 % nominelt i juni. Korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på 1,0 %. Boligprisene er nå 3,5 % høyere enn for ett år siden, ifølge E24 og Eiendom Norges statistikk.
I juni ble det lagt ut 10 984 boliger til salgs i Norge, dette er 9,9 % flere enn i juni 2019. Så langt er det lagt ut 54 331 boliger til salgs, noe som er 4,5 % færre enn på samme tid i fjor.
I gjennomsnitt tok det 50 dager å selge en bolig i juni, dette en nedgang fra 54 dager i mai. I Oslo var raskeste salgstid 25 dager. Oslo har også hatt den sterkeste 12 måneders veksten i landet, med en oppgang på 5,4 %.
Vi fikk noen kommentarer om dette fra Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.
Hva er årsaken til den kraftige veksten?
– Sesongjusteringen viser en uvanlig sterk prisvekst for måneden. Kraftige stimulanser gjennom rentekutt og oppmykning av boliglånsforskriften er nok hovedårsaken til økningen, forteller Nejra Macic.
– Den midlertidige endringen i boliglånsforskriften har blitt forlenget ut tredje kvartal, og det virker usannsynlig at den skal forlenges igjen. Mange skynder seg nå for å få kjøpt bolig mens oppmykningen gjelder, forteller hun videre.
Hvordan har det gått i osloområdet?
– Vi ser også at prisveksten i Oslo og østlandsområdet er spesielt sterkt. Hovedårsakene, rentekutt og endringen i boliglånsforskriften, har nok spilt mest inn også her. Kombinert med at det bygges mindre og det vil bli stadig færre tilgjengelige boliger. Mange kjøper derfor nå for å sikre seg en bolig med en forventning om at vi vil se økte priser i fremtiden, sier sjeføkonomen.
Hva vil skje videre?
– Hvordan boligmarkedet vil endre seg videre er avhengig av hvordan korona-situasjonen utvikler seg. Her har vi to scenarioer: Om vi må stenge ned samfunnet på nytt og opplever økning i arbeidsledigheten igjen, vil nok prisene synke mer enn de gjorde nå i mars. Det vil da være umulig å senke styringsrenta med 1,5 prosentpoeng igjen. De samme verktøyene eller tiltakene vil være vanskelig å gjenta, forteller Macic.
– Vi vil heller ikke kunne øke tiltakspakker og bruk av oljepenger ytterligere. Det vil ikke være så mye mer vi kan gjøre. Hvis dette skjer vil de negative effektene for boligmarkedet kunne bli større enn i våres, fortsetter hun.
– Det andre scenariet er at smitten fortsetter å synke. Da vil arbeidsledigheten fortsette å falle og vi vil se økende prispress utover året. På høsten faller vanligvis prisene, mens i dette scenariet vil de nok falle noe mindre enn normalt, legger hun til.
– Doblingen av avvikskvoten i boliglånsforskriften vil nok ikke fortsette inn i fjerde kvartal med mindre vi får ny krise, derfor kjøper mange nå når den fortsatt er gjeldende. Vi spår også at tilbudssiden vil fortsette å synke, da salg og igangsetting avtar. Vi vil nok se at det tilføres færre boliger på markedet om en toårs tid, avslutter Nejra Macic, sjeføkonom.