Forbrukertilsynet påpeker at ny lovendring og praksis har skapt behov for oppdatering av boligveilederen, som tar utgangspunkt i de krav markedsføringsloven stiller. Bakgrunnen er endringene i avhendingslova om forbud mot salg av bolig med «som-den-er»-forbehold.
Ifølge tilsynet styrker endringen forbrukernes vern ved at de ikke må ta en generell risiko for forhold de ikke hadde foranledning til å oppdage på visning. Det presiseres at takstingeniører må være grundigere i sine beskrivelser, og at forbrukere kan forvente får mer utførlig informasjon enn tidligere.
En grundig teknisk gjennomgang kan redusere usikkerheten om boligens tilstand og gi kjøperen et bedre beslutningsgrunnlag, skriver tilsynet. Det vises til at også selger vil dra nytte av en dette, fordi en kyndig vurdering vil gi bedre grunnlag for å vurdere prisen og redusere risikoen for mangelkrav.
Positivt med klargjøring
– Dette er helt i tråd med vårt syn på de endringene i avhendingslova som kom fra årsskiftet, og også i samsvar med lovgivers intensjoner om å gjøre bolighandelen tryggere, sier Daniel Ø. Helgesen, administrerende direktør i Norsk takst.
Han mener det er svært positivt at Forbrukertilsynet bidrar til å belyse hvordan dette skal forståes i forhold til Markedsføringsloven, ikke minst i utformingen av salgsmateriell for boliger.
– Et viktig punkt i den forbindelse er tilsynets påpekning av at feil eller avvik som i rapporten har medført tilstandsgrad 2 eller 3 som regel vil være vesentlig informasjon som må fremgå tydelig i markedsføringen, sier Helgesen.
Også eventuelle lovlighetsmangler som avdekkes i henhold til forskrift til avhendingslova vil som regel måtte fremgå tydelig i markedsføringen. Dette kan for eksempel være ulovlige bruksendringer.
Må synliggjøre alvorlige avvik
Tilsynet skriver at markedsføringen lett vil være egnet til å villede forbrukeren dersom alvorlige forhold som ble avdekket i tilstandsrapporten kun fremgår i denne, og ikke ellers i salgsoppgaven og markedsføringen.
Dersom det ikke er innhentet tilstandsrapport, er dette etter tilsynets mening normalt en viktig opplysning forbrukeren må kjenne til for å kunne ta en informert beslutning. Anbefalingen er derfor at det i markedsføringen eventuelt informeres tydelig om at det ikke er foretatt en fagkyndig teknisk vurdering av boligen, og at risiko og potensielle konsekvenser knyttet til dette blir beskrevet.
– Dette er et viktig poeng, og en god illustrasjon på hvorfor innhenting av en grundig tilstandsrapport er til fordel for både selger og kjøper, og også for megleren som står ansvarlig for salgsmateriell og markedsføring, sier Daniel Ø. Helgesen.
Forbrukertilsynets nye veiledning om markedsføring av boliger kan du lese i sin helhet her.
