115

Krav til boring i vegg og tilstandsgrad på spørsmålstoppen blant boligselgerne

Spørsmål om boring i vegg i forbindelse med befaring er det som skaper mest hodebry for boligselgere etter at de nye tilstandsrapportene ble introdusert for noen måneder siden.

Av Norsk takst

Catharina Kruse

Norsk takst

10. april 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220412123125500.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220412123125860.jpg?maxwidth=900
100
0

Det går frem i en fersk landsomfattende undersøkelse Norsk takst har utført blant flere hundre bygningssakkyndige.

Finn en bygningssakkyndig (takstmann) i ditt nærområde her


Er usikre på hva de nye reglene innebærer

I januar i år ble det innført forskriftskrav til en ny og mer grundig tilstandsrapport. 


– Tilbakemeldingen fra 3 av 4 av våre mange hundre bygningssakkyndige er at de fleste av boligselgerne ikke helt vet hva endringene i den nye boligloven innebærer. Medlemmene våre bruker derfor mye tid på å informere og forklare hvorfor det for eksempel er nødvendig å bore et hull i veggen for å sjekke etter fukt eller hva de forskjellige tilstandsgradene i rapporten betyr, sier styreleder Sture J. Pettersen i Norsk takst.

Skeptiske til hullboring i vegg for fuktsjekk

Det kreves nå blant annet at den bygningssakkyndige skal bore et minimum 73 mm stort hull i veggen bak våtrom og i kjellere for at rapporten skal være gyldig. Hele 56 prosent av de spurte bygningssakkyndige oppgir at denne såkalte hulltakingen er det som flest boligselgere spør om i forbindelse med rapporten. 


Bare 1 av 4 boligselgere som har fått besøk av de bygningssakkyndige for en ny tilstandsrapport synes det er uproblematisk med hulltakingen, viser undersøkelsen fra Norsk takst. Likevel forstår de aller fleste behovet etter litt forklaring. Velger oppdragsgivere å ikke gi adgang til å bore eller foreta de undersøkelsene som lovverket krever, vil ikke rapporten være gyldig og gi den trygge bolighandelen den er ment å gi. 


– Det betyr også at du som selger kan måtte bære hele ansvaret dersom kjøper påviser fukt i forbindelse med våtrommet hvor hulltakingen ikke ble utført, sier Pettersen.

Se også video fra Huseierne: Derfor bør du som skal selge bolig la takstmannen ta hull: 


Mange spørsmål om tilstandsgrad 

I den nye tilstandsrapporten gjør de bygningssakkyndige en grundig undersøkelse av alt fra fukt i takkonstruksjoner til en enkel vurdering av det elektriske anlegget. Deretter setter de en «karakter» på alle disse. Denne såkalte tilstandsgraden – hvor TG0 betyr ingen avvik og TG3 at det er store og alvorlige avvik – er det nest vanligste spørsmålet de bygningssakkyndige får. Mange har spørsmål spesielt i forhold til TG3, som betyr at en feil bør utbedres straks eller innen kort tid. 


– Med denne type karakter står det også et overslag på hvor mye det koster å reparere feilen som har blitt avdekket. Det er imidlertid et kostnadsintervall, og ikke det samme som et pristilbud fra en håndverker, sier styrelederen.

2568
TrueFalsec-206
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190613205445726.png #FFFFFF
Les også